Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skvělá práce prezidenta Zemana

Rozkolísaná budoucnoust Babišovy vlády je částí plebsu i hlav pomazaných dávána za vinu postupu prezidenta. Protože se k tomuto názoru připojil i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, kterého si vážím pro jeho názory...

... z jiných kauz, nedá mi to nereagovat. Protože ten můj pohled je diametrálně odlišný. Nejde mi o personálie, stejný pohled bych měl i v případě, že by prezidentem byl pirát Bartoš, což je pro mne opravdu pekelná představa.

 

 Chyba rozhodně není v prezidentovi. Chyba je v Ústavě. Velmi jsem podporoval přímou volbu prezidenta republiky a jsem zcela spokojen s tím, jak svůj mandát vede Miloš Zeman. Nesouhlasím s ním přitom možná ve 3/4 jeho "silných" vyjádření. Jde mi o celkové směřování výkonu funkce, chápání toho, jak má přímo volený prezident vystupovat vůči vládě, parlamentu, senátu. Zde Miloš Zeman odvádí velmi těžkou práci, protože k nevůli mnohých nekompromisně pracuje na tom, aby vykolíkoval podstatně větší manévrovací prostor svému úřadu. A já mu za to tleskám! Pokud se mu to podaří, sladké ovoce jeho dřiny ocení spíše jeho nástupci, než on sám. 

 

Ústava byla sepsána v době, kdy prezident přímo volen nebyl. Jeho nynější mandát, a mandáty prezidentů budoucích, mají však zcela jinou váhu. Velmi bych podporoval zrušení Senátu jako takového a přenesení jeho kompetencí na úřad prezidenta. Pro stádo zemanobijců zdůrazňuji ještě jednou NA ÚŘAD PREZIDENTA. Takovou změnu by totiž MZ již neochutnal, do konce jeho mandátu to nelze stihnout. 

 

V konkrétní kauze Staněk - nemám iluze o nikom ze zúčastněných. Ale jasným viníkem nastalé situace a také tím, kdo patrně skončí jako totálně poražený je Hamáček a socani. Během pár desítek hodin, bez jakéhokoliv vysvětlení, Hamáček otočil a z podpory svého ministra Staňka udělal veletoč k jeho odstřelení. Co tím proboha socani mohou získat? Poslední zbytky jejich voličů se jen těžko rekrutují z řad těch, kteří po odvolání  Fajta kvičeli rudí vzteky. Staněk není žádný lumen, takže i po tom veletoči se dalo "zabodovat" silným jménem jeho nástupce. Osobností široce respektovanou v prostředí, které má z pozice ministra vést. Ovšem socani řekli rozhodné NE  a vytáhli z kloboučku neznámé jméno nějakého středoškoláka.

 

 Snad žádná sázková kancelář by v ten moment nevypsala byť nejnižší kurz na to, že Miloš Zeman tu nicku jen tak podepíše. A opět - já osobně to velmi kvituji. Zcela mi konvenuje postup prezidenta, který, pokud není přesvědčen o správnosti volby politické strany, odmítá podepsat a stát se tak spoluzodpovědným. To je právě to, pro mne tak důležité, vykolíkování prostoru úřadu prezidenta naší republiky. 

 

 

 

Prezident nesmí být v současnosti - a to ani výkladem Ústavy člověkem tak erudovaným, jako je Pavel Rychetský - nucen podepsat nominaci člověka, s nímž bytostně nesouhlasí. Důvody NEJSOU podstatné, to je již personálie, jde mi o princip. Očekávám v budoucnu stejný postup u jiných prezidentů a jiných ministerských nominantů. Očekávám i v budoucnu aktivní, sebevědomé prezidenty, kteří pověří, třeba se skřípání zuby, sestavením vlády jako prvního vítěze voleb, i kdyby to byl nacista či komunista, pirát či bývalý estébák, ale pak mu do toho budou házet vidle kdykoliv budou mít dojem, že se vítěz voleb nechová k řízení státu zodpovědně a upřednostňuje před zájmy republiky zájmy svého politbyra. 

 

Proto patří můj velký díky za odvahu současnému pánu Hradu, který svou úmíněností, tvrdohlavostí, sebestředností a bůh ví čím ještě dělá pro své nástupce černou, mnohými nenáviděnou, ale nesmírně důležitou práci. Jsem velmi rád, že pánem Hradu v těchto dnech je právě Miloš Zeman. 

Autor: Jiri Kucera | sobota 6.7.2019 9:18 | karma článku: 48,14 | přečteno: 24194x
  • Další články autora

Jiri Kucera

Zrušíme už konečně tajné volby?

Pirát Bartoš kritizuje tajné volby. Neskočily totiž výsledkem, který pan Bartoš chtěl vidět. A tak by prý mělo být jasné, kdo koho podporuje, kdo koho volil. Pěkně čelem k masám. Po soudružsku...

27.5.2020 v 18:48 | Karma: 44,05 | Přečteno: 3467x | Diskuse| Politika

Jiri Kucera

USA nejsou náš přítel, smiřme se s tím

Spojené státy pod vedením D.T. mnohem jednoznačněji ukazují, že tuzemský bonmot "Silnější pes souloží" platí zcela a úplně i v mezinárodní politice.

4.4.2020 v 14:54 | Karma: 38,83 | Přečteno: 2211x | Diskuse| Společnost

Jiri Kucera

Turecko vojensky atakovalo Schengenskou hranici a Evropa mlčí

Nevím, má-li Evropa ještě šanci ubránit se dlouhodobé turecké partyzánské válce, ale dnes byl vojensky napaden členský stát NATO - Řecko. Ne partyzánsky, ale čelně. A Evropa i NATO mlčí.

8.3.2020 v 17:59 | Karma: 42,76 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Společnost

Jiri Kucera

Sejme koronavirus Andreje Babiše?

Andrej Babiš měl do této doby luxusní časy k premiérování. Všechno šlapalo, mzdy letěly nahoru, důchody taktéž, nutno dodat že ruku v ruce s tím šly nahoru i ceny prakticky všeho.

6.3.2020 v 17:22 | Karma: 22,88 | Přečteno: 940x | Diskuse| Společnost

Jiri Kucera

Radost z výsledků voleb na Slovensku?

Tuzemská opozice jásá z výsledků slovenských voleb. Marně přemýšlím proč, když vyhrálo nepolitické hnutí bez politického programu. Vítězem jsou slovenské VV, slovenské ANO, popř. něco jako MCHPRD. Určině ne tzv. "tradiční" strany.

1.3.2020 v 12:02 | Karma: 29,25 | Přečteno: 1195x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2184x
Od roku 1992 podnikám, mám rád Járu Cimrmana, Monty Pythony, Jasnou Páku a hradecké Votroky.

Seznam rubrik