Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DK

Autore, pomíjíte mnohé jiné Zemanovy vlastnosti, které z něj dělají všechno možné, jenom ne hlavu státu.

22 8
možnosti
JV

Zeman je jako člověk už špatný, a jako prezident katastrofa.

24 9
možnosti
ZD

Vidíte a ve svobodné volbě se ukázalo, že je lepší než druhý zájemce. To by teprve muselo být Palermo!

3 2
možnosti
PD

Když první, co Zeman po svém zvolení udělal bylo, že běžel na ruskou ambasádu - zlí jazykové tvrdí, že poděkovat a přitom tam chytil tu virózu, já tvrdím, že jim byl vynadat, aby se příště do prezidentních voleb nemíchali a virózu chytil v tramvaji cestou zpátky. :-))

9 5
možnosti
Foto

Jistě, takové, vůdce, kteří si ústavu vyloží podle sebe a jsou hybatelé událostí potřebujeme. Z historie mě napadá třeba Hitler...

44 7
možnosti
ZD

Myslím, že si účelově pletete ústavní zvyklosti a znění ústavy? Pokud je to účelové - je naděje na záchranu. Pokud jste přesvědčen o své pravdě - není cesty zpět :-). Nebojte - cesta je vždy - kde je snaha objeví se cesta.

2 0
možnosti
FD

Pán hradu má sloužit lidem a ne dělat pána hradu.

32 2
možnosti

P96e18t66r 30Č19e26j66k46a

6. 7. 2019 11:15

Přiznám se, že jsem hlavně fascinován tím, jak mají lidé Zemana za opravdové ztělesnění "satana" a cokoliv MZ udělá je hnáno nějakými podlými, nechutnými úmysly, přitom zrovna v případě jednání o Staňkovi je to jednání hnáno (podle mého osobního názoru) jediným důvodem - politickou zkušeností a gramotností, kdy se naopak vedení ČSSD projevilo, jako skupina zbabělých zoufalců.

A víte, co je na tom nejvtipnější? Přečtěte si postupně jednotlivé články o tom, jak ČSSD svého vlastního ministra podrazila a podívejte se na diskuzní příspěvky pod těmi články. Když se v Otázkách VM Hamáček za ministra Staňka postavil a prohlásil, že odchod ministra kultury vůbec není na pořadu dne a pár dní poté (myslím, že tři dny!!!!) vedení ČSSD doslova bez "boje" vyvěsilo bílý prapor (o který je ve skutečnosti ani nikdo nežádal) a Staňka prostě a jednoduše obětovalo se slovy že k odvolání došlo proto, že tlak na ministra přerostl už i v tlak na ČSSD a proto tedy ministra odvolávají.... přečtěte si "vox populi" pod články.... najednou do toho vstoupil další ústavní činitel - prezident, který v podstatě zjevně souzní s těmi názory pod články (že ve vedení ČSSD jsou zbabělci, kteří podlehli nátlaku) a jako poslední instance se snaží téhle osudové chybě ČSSD "zabránit".... a zcela z ničeho nic se obrací role a je tu "zločinec" prezident a ČSSD nebohá oběť protiústavního puče, který se nejenže nekoná, ale hlavně - celý ten tyjátr je způsoben evidentním podrazáctvím vedení ČSSD, kdy Hamáček 12.5. v OVM Staňka podrží, aby tři dny poté Staněk na nátlak předsedy strany podával demisi???? Přijde vám to normální?????

16 8
možnosti
VH

Naprosto chybné chápání příčiny a důsledku.

Prostor k jednání politika, zvoleného do jakékoliv funkce není (a nemůže být) dán způsobem volby. (Mají si snad přímo zvolení senátoři, případně /téměř/ přímo zvolení poslanci kolíkovat širší prostor - zákon-nezákon?)

Ne, pane Kučero. Nikdo, ani přímo volený státní úředník Zeman, nestojí v demokratickém státě nad zákonem, tím méně nad ústavou. (Všimněte si, že přes veškerou snahu ani Trump v USA: vždy, když se snaží "kolíkovat", dostane od soudů přes prsty.) Pole působnosti všech volených orgánů je vykolíkováno výhradně zákony ČR. Je pouze hrubou chybou, že oprávnění (premiér, případně 2/3 parlamentu) nevyužili svého oprávnění obrátit se na soud.

Suverénem při tvorbě vlády je (měl by být) parlament. Vyslovením důvěry vládě.

Je hrubou chybou voličů, že si nevšimli snahy pana Zemana již v prvním volebním období ústavu obcházet a z parlamentu si dělat srandu. Jmenování Rusnokovy vlády a její udržování "v demisi" po dobu více než půl roku ničím jiným nebylo.

Takže to uzavřeme: Ústava nebyla při změně článku o způsobu volby prezidenta v jiných částech významně změněna. Nezměnily se tedy ani pravomoci, ani povinnosti prezidenta. To je bezesporný fakt. Jestli má ústava nějakou chybu, tak ta spočívá v tom, že (nedůvodně) předpokládá, že funkci prezidenta bude vykonávat přiměřeně slušný, lépe řečeno mravný člověk, respektující demokratické principy zákonnosti.

Rozhodně tvůrci ústavy nepředpokládali, že si jeden prezident vyloží "bez zbytečného odkladu" stejně zlovolně, jako si Brežněv vykládal "dočasně".

83 11
možnosti

P54e98t97r 20Č18e91j12k56a

6. 7. 2019 11:28

Upřímně - já se hlavně obávám, že mnoho lidí se prostě bohužel snaží "ignorovat" fakt, že ta povinnost odvolat ministra na návrh premiéra, je POLITICKĚ rozhodnutí a je třeba k němu jako k politickému aktu (nikoliv jen právnímu) přistupovat. A tedy - já zcela jednoznačně souhlasím s tvrzením, že prezident MUSÍ odvolat ministra, pokud tak navrhne předseda vlády a dokonce souhlasím s tvrzením, že tak musí udělat bez zbytečného odkladu. Ale jsem upřímně vcelku benevolentní ve vnímání toho, co je a co není zbytečný odklad. V daném případě, kdy se zcela diletantsky k vlastnímu ministrovi zachovala ČSSD a je vcelku evidentní, že Babiš na odvolání toho ministra vlastně zásadně nelpí (kdyby ministra odvolat chtěl ze svého vlastního přesvědčení, vystupoval by úplně jinak - tady jeho odvolání navrhnul jenom proto, že ho k tomu váže koaliční smlouva a z premiéra se stal pošťák mezi prezidentem a předsedou Hamáčkem) a byl tu učiněn určitý konkrétní právní úkon, na jehož základě se celá politická situace s odvoláním může významně změnit, pak považuju Zemanovo "posečkání" za zcela důvodný a oprávněný odklad. Probůh - v tomhle případě má to ústavní právo vcelku zjevný politický rozměr a snažit se z toho udělat obyčejné "podepsání papíru" je zásadní omyl. Já naprosto nepopírám, že premiér je hlavní postava při formování vlády a má právo si rozhodnout o členech vlády, ale je zcela legitimní očekávat, že rozhodnutí budou s prezidentem konzultována a předjednávána - vzpomínám svého času na Klause, který si při odchodu z funkce postěžoval na to, že měl být mnohem odvážnější jako prezident, přistupovat k věci uměřenějším způsobem a ušetřili bychom si devítidenní ostudu s ministryní Peake na obraně. V tomhle případě je to "naopak" - a pokud si ČSSD neuvědomuje, že MZ jí chce tady POMOCI, protože udělala ukvapenou hloupost (a dát jí možnost z toho důstojně vycouvat, na politické náklady PREZIDENTA, do kterého šijí ze všech stran!), pak ČSSD opravdu není pomoci a nezaslouží si ani těch 5%.

8 8
možnosti
Foto

Vypadá to, že Zeman nechce připustit "diktát ulice". Hamáček je totiž měkký, lítá jako hadr na holi. Zeman se ho zřejmě pokusil zablokováním zbrklého rozhodnutí zastavit

10 7
možnosti
VH

Pište přesně: Zeman se snaží p r o t i p r á v n ě rozhodnutí (možná ukvapené) zastavit. Protiprávně, aní Moudrá.

Jistě mohl pan Zeman pana Hubáčka (spíše však premiéra) pozvat, aby mu jeho názor na odvolání ministra rozmluvil. Pokud však neuspěl, byl povinen dávno konat. Jak dlouho je možné takto kašpařit (ještě jednání, ještě usmířování, zvažování, opět jednání, .....). Do konce volebního období?

13 4
možnosti
SN

:-).......Pane autore, smekám! Ani slovo bych na Vašem článku neměnil. Předevčírem, kdy byl v TV pořad od 12,30 téměř do půlnoci....Zeman, Babiš, Zeman Babiš a tak pořád dokola, ani jedno pozitivní slovo slovo, večer sestava právníků i novinářů, vč. mého "oblíbeného" brebtu, komentátora Ševce, který je zaměstnancem TV.

Pozvali profesora práv Gerlocha, kterého odkladiště politických mrtvol a " záruka demokracie" senát, neschválil do vysoké soudcovské funkce, ten to tam rozebral tak perfektně, že redaktor a účastníci diskuse hleděli, jak vyorané myši! R^R^R^!!

9 11
možnosti
Foto

Tak, a je vymalováno, Standa to rozsekl

12 0
možnosti
TH

Zrušit senát a kompetence dát prezidentovi. To je tedy síla. To je přesně ten případ, kdy vidím, že nikdy nesmí dojít k všeobecnému referendu. A to jste v té obrovské bublině "horšolidí" pravděpodobně jeden z těch, kteří aspoň trochu přemýšlí.

Zeman s Babišem nabízejí (jako Hitler) jednoduchá řešení pro jednodušší lidi. Největší problém tkví v tom, že se k nim názory oponentů z řad politologů a odborníků už nedostanou, jelikož by si museli zapnout třeba ČT24 místo "zpravodajství" Novy, koupit jiné noviny než Blesk a naladit například ČRo Plus místo Blaníku.

36 12
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2184x
Od roku 1992 podnikám, mám rád Járu Cimrmana, Monty Pythony, Jasnou Páku a hradecké Votroky.

Seznam rubrik